Yhteisen pöydän ja Sitran projekti
www.hukatonvantaa.fi

Sitra ja hävikkiruokaa yhteisöllisesti hyödyntävä Yhteinen pöytä aloittivat joulukuussa 2017 puolitoistavuotisen projektin Yhteisen pöydän toimintamallin levittämiseksi. Projektin tavoitteena on mallintaa vantaalainen, uraauurtava toiminta ruoka-avun kehittämiseksi, jotta sitä voidaan soveltaa ympäri Suomea. Mallin monipuolisuuden esiintuomiseksi lanseerattiin joulukuussa 2018 kampanja, Hukaton Vantaa.

Kiertotalous syntyy yhdessä tekemällä. Sitra julkaisi syksyllä 2016 maailman ensimmäisen kiertotalouden tiekartan, jonka tavoitteena on johtaa Suomi kiertotalouden globaaliksi edelläkävijäksi. Yhtenä tiekartan kestävän ruokajärjestelmän painopisteistä on Vantaan kaupungin ja seurakuntayhtymän Yhteisen pöydän toimintamallin levittäminen muihin kuntiin ruokahävikin vähentämiseksi ja ruoka-avun saajien toimijuuden lisäämiseksi.

Yhteinen pöytä on luonut verkoston ja mallin yhteisölliselle ruoka-aputoiminnalle ja hävikkiruuan keskitetymmälle jakelulle. Hävikkiterminaalin kautta kulkee yli miljoona kiloa hävikkiruokaa vuodessa työllistäen samalla noin 25 henkilöä. Yhteinen pöytä verkostoineen avustaa viikoittain noin 5 000 vantaalaista.

Yhteisen pöydän mallia hyödynnetään eri tavoin jo Helsingissä, Järvenpäässä, Turussa ja Tampereella, sekä erilaisia toimenpiteitä mallin soveltamiseksi tehdään Oulussa, Lahdessa, Hämeenlinnassa, Rovaniemellä, Jyväskylässä, Porvoossa ja Espoossa.  

Yhteinen pöytä on palkittu sekä Kestävän kehityksen Sitoumus2050 -päätunnustuksella 2017 että Vuoden keittiötekona 2017. Vantaa on valittu Suomen ympäristökeskuksen yhdeksi kiertotalouden kärkikunnaksi.

Lisätietoja:

Sitran asiantuntija Merja Rehn merja.rehn@sitra.fi

Yhteisen pöydän konsepti: Projektipäällikkö Hanna Kuisma 050 318 0983 hanna.kuisma@vantaa.fi

Vantaan seurakuntien Diakonia- ja yhteiskuntatyön sihteeri Katri Valve katri.valve@evl.fi

Vantaan kaupungin kuntalaispalvelujen johtaja Iiris Lehtonen iiris.lehtonen@vantaa.fi