Vantaalla kehitetään uuden ajan ruoka-apua – keskiössä kestävä kehitys

11.12.2018

Joulukuussa käynnistynyt Hukaton Vantaa -kampanja nostaa esiin paikallisuuden sekä erilaisten voimavarojen ja innovatiivisten toimintatapojen hyödyntämisen ruoka-avussa.

Hukaton Vantaa on osa kaupungin ja seurakuntayhtymän Yhteinen pöytä -toimintaa, jonka ideana on vähentää ruokahävikkiä, kehittää hävikkiruoan jakoa ja työllistää pitkäaikaistyöttömiä – sekä samalla lisätä yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia. Tavoitteena on päästä eroon ulkoleipäjonoista ja kehittää ruoka-apua siten, että ihminen tulee kohdatuksi kokonaisvaltaisesti ja kunnioittavasti.

– Yhteinen pöytä on luonut aivan uudenlaisen toimintakulttuurin alueelliseen ruoka-apuun; teemme yhdessä ruoka-avusta kohtaavampaa, inhimillisempää ja toimivampaa. Toimintamme on ennen kaikkea verkoston yhteen saattamista, tiivistää projektipäällikkö Hanna Kuisma.


Jotta kukaan tai mikään ei menisi hukkaan

Hukaton Vantaa -kampanjan tarkoitus on alleviivata Yhteisen pöydän ruoka-avun kehittämisen mallin monipuolisuutta kestävän kehityksen ja kiertotalouden kannalta.

– Yhteisessä pöydässä yhdistyvät hävikkiruoan tehokas hyötykäyttö, ruoka-avun verkoston resurssien säästö ja hyvien käytäntöjen jakaminen, toteaa Sitran kiertotalousasiantuntija Merja Rehn.

Vantaalaiseen verkostoon on kuulunut vuonna 2018 noin 35 ruokahävikin lahjoittajaa, kuten kauppoja, elintarviketehtaita ja tukkuja, sekä noin 65 ruoka-apua monipuolisesti jakavaa tahoa. Yhdistyksissä, asukastiloissa ja seurakunnissa muun muassa jaetaan ruokakasseja ja tarjotaan hävikistä tehtyä ruokaa. Hävikin kuljetuksesta verkostoon vastaa kaupungin perustama, pitkäaikaistyöttömiä ja vapaaehtoisia työllistävä hävikkiterminaali.


Mallia myös muualle Suomeen

Yhteinen pöytä on hyvä esimerkki uudenlaisesta ruoka-aputoiminnasta sekä kiertotaloudesta – ja siksi Sitra rahoittaa mallin levittämistä muualle Suomeen. Tavoitteena on mallintaa vantaalainen toiminta, jotta sen keskeisiä onnistumisia, oppeja ja käytäntöjä voidaan hyödyntää ja toteuttaa paikallisesti.

Mallia on alettu soveltaa jo Järvenpäässä, Helsingissä, Espoossa, Tampereella, Turussa, Hämeenlinnassa, Lahdessa, Oulussa, Jyväskylässä ja Rovaniemellä. Toiminnan käynnistämisessä hyviä apuvälineitä ovat Yhteisen pöydän uunituore toimintakäsikirja sekä vaikuttavuusarvioinnin tulokset.

− Toimintakäsikirjassa purkitamme sen, mikä meillä on tehty hyvin. Sen avulla kiinnostuneiden on toivottavasti helpompi kehittää oman alueensa ruoka-aputoimintaa, Kuisma kertoo.

Tutustu Hukaton Vantaa -kampanjasivuun


Lisätietoja: projektipäällikkö Hanna Kuisma hanna.kuisma@vantaa.fi tai 050 318 0983